Een huis erven, hier moet je op letten

3 juni 2019

Een huis erven kan een ongelofelijk uitdagende beproeving zijn. Wanneer je rekening houdt met familie, emoties, advocaten, papierwerk en het onroerend goed, gebeurt er veel. Er zijn vaak verwarrende termen en concepten en te weinig middelen om te helpen begrijpen hoe het allemaal werkt.

Bij Je Huis Makkelijk Verkopen streven we ernaar antwoorden, gedachten en duidelijkheid te bieden over een aantal van de moeilijkere huisvestingsvragen van het leven. We hebben ontdekt dat er honderden plaatsen zijn waar iemand kan leren over traditionele huisvestingsvragen; Er zijn echter niet zoveel antwoorden op de meer kleverige situaties, zoals het erven van een eigendom.

Op deze website vind je gedetailleerde artikelen over hoe een huis wordt geërfd. Of je nu vastzit op onderwerpen als volmacht, estate planning, de successierechten, wat een executeur is, wie een erfgenaam is en hoe een testament werkt, we hebben iets voor je. We hopen dat je wat meer over het onderwerp te weten komt.

Als je een woning erft komt er veel op je af. Hoe regel je de verkoop? Wat als één van de erfgenamen het huis wil houden en de overige erfgenamen de woning willen verkopen? Hoe bepaal je de momentele waarde van de woning? En hoe regel je de erfbelasting? In dit artikel en op onze website lichten we het één en ander toe.

Belangrijke zaken bij het erven van een woning

Kamer voor kamer, stap voor stap

Een huis is niet alleen een aanwinst. Het is een verzameling herinneringen. Dus uitvinden wat je met overgeërfd eigendom moet doen, kan de eerste stap in het proces – het opruimen – erg uitdagend zijn. Experts raden aan dat je langzaam en zorgvuldig te werk gaat, in gedachten houdend dat je misschien nog steeds het overlijden van de dierbare verwerkt. Neem pauzes om te lachen, te huilen of haal gewoon diep adem.

Het is noodzakelijk om de waarde van het huis bepalen voor de erfbelasting

Om de hoogte van de erfbelasting van een woning te bepalen moet je op je fiscale aangifte de WOZ-waarde aangeven van het voorgaande jaar. Is de WOZ-waarde te hoog dan moet je eerst een WOZ-beschikking aanvragen. Hiermee kan je een schriftelijk bezwaar indienen bij de verantwoordelijke gemeente.

Een eventuele restschuld

Een woning erven komt met risico’s. Sommige woningen zijn moeilijk te verkopen omdat de staat van de woning bijvoorbeeld niet optimaal is. Het is daarom soms verstandig om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Op deze manier weet je zeker dat je niet met kosten blijft zitten, indien de woning minder waard is dan de resterende hypotheek.

Een huis erven

De waarde van de woning

Erf je de woning met meerdere erfgenamen en wil je de waarde van het huis laten bepalen om de hoogte van je erfdeel te bepalen? Dan moet je samen met de andere erfgenamen beslissen hoe je de waarde van de woning bepaalt. Dit kan bijvoorbeeld met een taxatie door een taxateur of een makelaar.

Is er een overlijdensverzekering?

Als er een overlijdensverzekering is dan kan je de resterende hypotheekschuld volledig of gedeeltelijk aflossen met de uitgekeerde som van de overlijdensverzekering.

Een huis dat aan je doorgegeven is kan een welkome gift zijn of een schokkende verrassing. Het erven van een woning verschilt aanzienlijk van het ontvangen van een aantal nullen op je bankrekening. Hier zijn de stappen experts aanraden om de ervaring zo positief mogelijk te maken.

Laat de lichten aan

Een van de eerste dingen dat gedaan moet worden is het updaten van de verzekeringen, die kunnen vervallen als het huis onbewoond is. Neem rechtstreeks contact op met de verzekeringsmaatschappij en raadpleeg hen voor het maken van eventuele wijzigingen.

Een woning erven hier moet je op letten

Houd vervolgens alle vaste kosten bij zoals de kosten voor stroom. Annuleer diensten die niet nodig zijn en zorg ervoor dat de rekeningen elke maand betaald worden. Het maakt niet uit wat je van plan bent te doen met het huis, je wilt waarschijnlijk niet dat er geen verlichting is of dat er geen stromend water voorhanden is. Mogelijk moet je eveneens maatregelen treffen voor het onderhoud van de woning.

Regel de verdeling van de huisraad

Eén van de hoogste prioriteiten waar erfgenamen verantwoordelijk voor zijn is wat te doen met de huisraad.

Een werkbare methode is om eerste alle eerstegraads familieleden te laten bepalen welke items ze willen hebben, vervolgens mogen de kleinkinderen onderling bepalen welke items ze willen hebben, vervolgens overige familieleden en hetgeen wat overblijft kan gedoneerd worden aan een goed doel of verkocht worden op een website als Marktplaats.

Het kan een pijnlijke taak om de spullen van de overledene onderling te verdelen, maar het is noodzakelijk. Stel het niet uit.

Wanneer een huis een thuis wordt

Het is niet makkelijk om in een paar weken of een paar maanden te beslissen wat er zal gebeuren met een woning dat misschien al jaren of decennia familiebezit is. Maar het is een noodzakelijke stap. Voor een woning zonder hypotheek kan het eenvoudiger zijn om te bepalen wat er met de woning moet gebeuren.

Als je het huis geërfd hebt samen met een broer of zus, zou je kunnen beginnen met een open discussie om ieders gevoelens te peilen. Als slechts één van jullie geïnteresseerd in het houden van het huis is, hetzij om in te wonen of als een investering, zijn jullie in staat om een ​​eenvoudige buy-out te regelen. Er kan dan een eenmalige of maandelijkse betaling aan de mede-erfgenamen gedaan worden. In ieder geval kan het zinvol zijn om een ​​advocaat van de familie of een derde partij erbij te betrekken die ervoor kan zorgen dat de voorwaarden duidelijk en fair en zijn.

Let hier op als je een huis erft

Als iedereen akkoord gaat, kan je de woning samen verkopen of verhuren als business partners. Als de huurmarkt sterk is, of als je een huis bezit dat is afbetaald, kan het zinvol zijn om het huis te verhuren aan een betrouwbare huurder. Maar houd rekening met de tijd en geld dat nodig is om de woning te exploiteren. Als je deze route bewandelt, kun je kijken naar het inhuren van een professionele beheerder, waarvoor een vergoeding noodzakelijk zal zijn maar het kan je veel: tijd, stress en wellicht geld besparen op de lange termijn.

Het verkopen van een huis na het overlijden van een familielid is ook een gemeenschappelijke optie. Afhankelijk van je ervaring met het verkopen van vastgoed, kan je beslissen om het te verkopen op eigen kracht of door het inhuren van een professionele vastgoedpartij zoals Je Huis Makkelijk Verkopen. Als je de woning op eigen kracht wenst te verkopen vraag dan je: buren, vrienden, collega’s en familie of wellicht een koper kunnen aanbevelen.

Als jij en de overige erfgenamen het niet eens kunnen worden of de woning verkocht moet worden of aangehouden moet worden is het raadzaam om een jurist in de arm te nemen.  Soms kunnen onbevooroordeelde professionele ideeën en inzichten je helpen een beslissing te maken waar je nog niet aan gedacht had.

 

3 comments

 1. Comment by Natalie

  Natalie Reply 10 oktober 2019 at 9:21 am

  Dit blog is voor mij heet van de naald. Ik vernam vorige week van de notaris de details over mijn erfenis van een huis. Dat moet nu worden verkocht en ik ben compleet onervaren in dit soort zaken. De situatie is gelukkig tamelijk risicoloos voor zover ik het nu kan inschatten. Toch ben ik blij met deze tips. Er is zoveel waar je aan moet denken.

 2. Comment by Marie de Jonge

  Marie de Jonge Reply 6 november 2019 at 4:02 pm

  Bedankt voor het delen van dit artikel over het erven van een huis. Dit kan inderdaad niet gemakkelijk zijn en er kunnen veel kosten bij komen kijken. Het is verstandig om vroegtijdig advies in te winnen bijvoorbeeld je notaris.

 3. Comment by Vincent Rondwijk

  Vincent Rondwijk Reply 13 november 2019 at 11:04 am

  Er kan inderdaad veel op je afkomen bij het erven van een huis. Het is natuurlijk ook maar de vraag of je dit kan aanvaarden. Verdiep je in de risico’s en huidige stand van zaken zodat je weet waar je aan begint.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Go top
Facebook
Twitter
LinkedIn
error: Content is beschermd